Help mee aan natuurherstel op Sint Maarten!

Op 6 september 2017 werden onze partnerorganisaties in de Cariben geconfronteerd met een van de zwaarste natuurrampen die het gebied ooit getroffen heeft. Orkaan Irma, gevolgd door orkanen José en Maria, vernietigde Sint Maarten en richtte grote schade aan op Saba en Sint Eustatius. Naast de grote humanitaire ramp wordt het steeds duidelijker dat er ook catastrofale schade is aangericht aan de unieke natuur van de eilanden, zowel boven als onder water. Donaties zijn nu hard nodig voor het opruimen en herstellen van belangrijke leefgebieden voor haaien, zoals de mangrovebossen en het voortzetten van wetenschappelijk onderzoek.

De haaien en onderwaternatuur op Sint Maarten hebben je hulp hard nodig!

DONEER HIER

Naam*

E-mailadres*

Bedrag €*


De mangroven van Mullet Pond voor (links) en na (rechts) orkaan Irma

Waarvoor is geld nodig?

Met haar hoge golven en sterke stroming heeft orkaan Irma de onderwaterwereld niet gespaard. Beoordelingen na de orkaan gaven aan dat de zeer kwetsbare mangrovebossen, koraalriffen en zeegrasbedden enorme schade hebben geleden, tientallen boten zijn gezonken en olie hebben gelekt, en dat er ernstige vervuiling is door alle rommel. Het grootste gedeelte van het onderwater wetenschappelijke onderzoek op Sint Maarten is compleet verwoest of verdwenen, waaronder de akoestische ontvangers waarmee gemerkte rifhaaien, verpleegsterhaaien en tijgerhaaien werden gevolgd.

Terwijl de Sint Maarten Nature Foundation bezig is met het zoeken naar grote fondsen om hun onderzoeksopstellingen weer op te bouwen, zal Save Our Sharks zich gaan inzetten om hen hierbij te helpen, zodat zij zich meer kunnen richten op de herstelwerkzaamheden.

De donaties zullen bijdragen aan het herstellen van het kwetsbare mariene milieu van Sint Maarten. Werkzaamheden met de hoogste prioriteit zijn onder andere het opruimen en herstellen van Mullet Pond, een RAMSAR site met de laatste mangroves in de lagune. Mangroves zijn een belangrijke kraamkamer voor jonge vissen, waaronder haaien. Tevens is het belangrijk dat de akoestische ontvangers voor het haaienonderzoek snel worden geïnstalleerd, zodat er niet nog meer kostbare data verloren gaat.


De mangroven van Mullet Pond

Mangroves zijn een speciaal soort plant of struik die zowel boven- als onderwater leven en dagelijks wordt overspoeld door zeewater. Ze zijn aangepast aan een zout milieu door zoutwater te veranderen in zoetwater door het zout uit de porien in hun bladeren te drukken. Je vindt mangroves meestal langs binnenlandse waterwegen en afgeschermde kustgebieden. De draslanden waarin mangroves groeien zijn een belangrijke leefomgeving voor veel diersoorten. De mangroves en zeegrasvelden bieden belangrijke bescherming voor jonge vissen die opgroeien in de lagunes voordat zij zich verplaatsen naar de koraalriffen. Kleine jonge haaien vallen hier ook onder.

Het Nederland Koninkrijk heeft Mullet Pond in Sint Maarten aangewezen als beschermde Ramsar Site. Mullet Pond is een semi-afgesloten gebied binnen het ondiepe water van de Simpson Bay lagune. In het gebied bevinden zich een paar van de laatste zeegrasvelden van de lagune en 70% van de overgebleven mangroves van het Nederlandse deel van Sint Maarten.

Naast belangrijk leefgebied voor vissen, ongewervelden en vogels vormen mangroven bescherming voor de kust tegen orkanen en tropische stormen en helpen zij met de circuleren van nutriënten in het grotere Simpson Bay gebied. Mullet Pond draagt bij aan de bescherming van lokale visbestanden en wordt ook gebruikt voor eco-toeristische activiteiten, zoals kayaktoers. Het gebied staat onder constante druk van industriële ontwikkeling en andere bedreigingen zoals baggeren, stormen, overstromingen en invasieve soorten.