Haaienexperts komen samen in New Orleans

In de week van 5 tot en met 10 juli kwamen Amerikaanse haaien- en roggenexperts samen voor de jaarlijkse bijeenkomst van de American Elasmobranch Society (AES). De bijeenkomst wordt ieder jaar georganiseerd als onderdeel van de Joint Meeting of Ichthyologists and Herpetologists (lees: conferentie van vissen- en reptielenexperts) en vond plaats in New Orleans, Louisiana. Dr. Paddy Walker presenteerde het Save Our Sharks project van de DCNA aan de Amerikaanse collega’s. Zij legde de wetenschappelijke en beleidsdoelen van het project voor en besprak met het publiek de lokale situatie en mogelijkheden voor regionale samenwerking.

Door de aanwezigheid van Save Our Sharks op de conferentie hebben vele collega’s en experts uit Amerika en omstreken kennis kunnen maken met het project, wat nuttige contacten en zinvolle input heeft opgeleverd over de wetenschappelijke invulling van het project. Maar bovenal was het leuk hoe hoogstaande experts op het gebied van haaienbiologie, ecologie en visserij bereid waren om te laten zien dat zij achter het doel van de campagne staan door foto’s te nemen met de SharkStrong hashtag.

De conferentie werd officieel geopend op woensdag met een inspirerende keynote speech van de beroemde koningin van de diepte, Sylvia Earl. Hierin sprak zij over de ontwikkelingen in de natuurlijke wetenschappen met betrekking tot geslachtsgelijkheid en technologische vooruitgang. Na opgegroeid te zijn aan de Amerikaanse kust en een lang leven aan ervaring met het ontdekken van de onderwaterwereld heeft Sylvia met eigen ogen aanschouwt wat de verwoestende effecten van menselijk handelen zijn geweest  over de afgelopen jaren. En als leider van het eerste volledig vrouwelijke team die onderwater leefde als aquanaut stond zij dan ook aan het voorfront van bescherming van de zee. En hoe toegewijd zij is, liet zij nog eens duidelijk zien door het honorarium voor haar optreden af te slaan, zodat dit geld beschikbaar werd voor de reiskosten en inschrijfkosten van studenten.

Tijdens de eerste drie dagen van presentaties leerden we hoe makreelhaaien tijdens het middaguur een tijdje dieper gaan zwemmen, dat binnen een ecosysteem, grotere haaiensoorten niet perse hoger in de voedselketen staan en dat een speciale kooi kan helpen bij de overleving van de Cubaanse Doornhaai na het merken. Verscheidene presentaties gingen over het gebruik van stereo videocamera’s (BRUVs), die ook in de Nederlandse Cariben worden gebruikt. Satelliettags worden ook veel gebruikt en één team gebruikt ze zelfs om de visserijsterfte van haaien te bekijken.

Voorbeelden van genetische studies betroffen populatieschattingen van Amerikaanse kustsoorten en de applicatie van genetica in soortenherkenning op de markt. De beleidsonderwerpen liepen sterk uiteen van bijvoorbeleeld het effect van CITES op soortsbescherming tot de ontwikkelingen in Amerikaanse visserijbeheer en de identificatie van wereldwijde prioriteit voor haaienbescherming. Een paar van de meest interessante openbaringen waren het effect van de verdwijning van haaien op koraalriffen en de fylogenie van manta’s en duivelsroggen.

De laatste dag van de AES bijeenkomst was een groot zaagvis-symposium met sprekers uit negen verschillende landen en onderzoeken uit 14 landen. De boodschap van het symposium was dat de zaagvis in de problemen zit, maar dat er wel steeds meer aandacht en onderzoek wordt gericht op hun behoud. In de Nederlandse Cariben wordt de kleintandzaagvis helaas beschouwd als lokaal uitgestorven. Maar, in de hele Caribische regio zouden onderzoek en beschermingsmaatregelen nog wel kunnen bijdragen aan het behoud van de ernstig bedreigde soort. In 2017 zal de bijeenkomst van de American Elasmobranch Society plaatsvinden in Austin, Texas.


Door Linda Planthof