Tijgerhaai (Galeocerdo cuvier)

De illustere tijgerhaai komt voor in een grote verscheidenheid van habitats in gematigd warme wateren. Gedurende het jaar legt de soort grote afstanden af en in de winter trekken zij naar het Caribisch gebied. Gemerkte dieren zijn wel eens op 3.430 kilometer van de originele merklocatie gevangen. De tijgerhaai staat erom bekend opportunistische eters te zijn en is een beruchte predator van zeeschildpadden. Het is de mascotte van de Sababank en met een maximale grootte van meer dan 4 meter is het één van de grootste haaiensoorten die er bestaan. De globale status van tijgerhaaienpopulaties staat volgens de IUCN op de rand van bedreiging, wat betekent dat het al in de nabije toekomst kan veranderen in een bedreigde status. Als één van de grootste vissoorten in de Caribische Zee is hun aanwezigheid belangrijk voor het reguleren van de hoeveelheid vis en het behouden van een gezonde balans in koraalriffen en zeegrasbedden. Vroeger werd er veel op tijgerhaaien gevist en daardoor is het aantal wereldwijd sterk afgenomen. Maar gelukkig komen er nog relatief veel tijgerhaaien voor in de open zee rondom de Nederlandse Cariben en worden zij nog regelmatig waargenomen op de Sababank en in de wateren tussen Anguilla en Sint Maarten.

De Latijnse naam van de tijgerhaai Galeocerdo cuvier, is afgeleid van het Griekse galeus, wat haai betekent en cerdo, ofwel vos. De tijgerhaai is voor de meeste mensen makkelijk te herkennen door zijn opvallende uiterlijke eigenschappen, een stompe snuit en tijgerachtige strepen op de zijflanken. Het is een goed aangepaste jager die alles eet wat lokaal overvloedig is, makkelijk te vangen, of makkelijk te verteren. Het dieet van tijgerhaaien is dan ook een van de meest diverse. Hun prooi bestaat doorgaans uit beenvissen, andere haaiensoorten, roggen, zeeschildpadden, zeevogels, zeehonden, dolfijnen, zeeslangen, octopussen en inktvissen, krabben, kreeften, schelpdieren en kwallen. Maar ze zijn voor mensen in de Cariben geen gevaar, omdat ze niet dicht bij de kust zwemmen. In de magen van tijgerhaaien zijn wel de vreemdste objecten gevonden, zoals rubberbanden, kentekenplaten, een bonte jas, een videocamera en zelfs een stekelvarken. Tijgerhaaien kunnen ook hun maag binnenstebuiten keren om dingen kwijt te raken die zij normaal niet kunnen verteren, zoals veren, botten en schelpen.

In de kustwateren van de Nederlandse Cariben worden tijgerhaaien amper waargenomen, maar tijdens hun seizoensgebonden migratie is het in de wintermaanden wel een frequente bezoeker van de Sababank. De voortplanting van de tijgerhaai is uniek binnen de roofhaaienfamilie, want het is de enige haaiensoort die wel levendbarend is, maar de jongen niet voedt met een placenta. Zij krijgen jongen in juni en juli, maar komen hiervoor niet naar ondiepe wateren zoals veel andere soorten doen, maar werpen hun jongen op een diepte van 15-100 meter. Per keer krijgen zij gemiddeld 30-35 jongen, wat relatief veel is. Na een draagtijd van 13-16 maanden worden de jongen geboren met een lengte tussen de 51 en 90 centimeter. Deze jongen zijn zeer slank met een flexibel lijf en staartvin. Dit maakt dat zij nog niet zulke sterke zwemmers zijn als hun volwassen soortgenoten, wat hen kwetsbaar maakt voor predatie op jonge leeftijd. Daarom voeden zij zich tijdens hun eerste levensfase vooral ’s nachts met kleine bodemdieren totdat zij groot genoeg zijn om zichzelf te verdedigen tegen jagers. Op camerabeelden van de bodem van de Sababank is al eens zo’n jonge tijgerhaai gezien, wat betekent dat het misschien wel een gebied is waar tijgerhaaien graag hun jeugd doorbrengen.

PeterVerhoogDutchSharkSociety_Cari_13



Tijdens de Save Our Sharks Expeditie 2016 zijn er in Sint Maarten en op de Sababank vier tijgerhaaien uitgerust met een satellietzender, zodat we hen kunnen volgen en informatie kunnen vergaren over hun migratiegedrag. De zender is bevestigd aan de rugvin van de tijgerhaaien en zodra deze boven het wateroppervlakte komt geeft de zender een signaal af naar een satelliet. Hier kun je de route zien die één van deze haaien, genaamd Quinty, momenteel afneemt

IUCN REDLIST STATUS:

IUCN-nearthreatened

Andere haaiensoorten:

Walvishaai

Verpleegsterhaai

Caribische rifhaai

Gevlekte adelaarsrog

Voshaai

Kleintandzaagvis

Reuzenmanta

Grote hamerhaai

Citroenhaai

Stierhaai

© Copyright 2015 - Save Our Sharks