Tijgerhaaien volgen

Tijdens de Save Our Sharks Expeditie 2016 zijn er in Sint Maarten en op de Sababank vier tijgerhaaien uitgerust met een satellietzender, zodat we hen kunnen volgen en informatie kunnen vergaren over hun migratiegedrag. De zender is bevestigd aan de rugvin van de tijgerhaaien en zodra deze boven het wateroppervlakte komt geeft de zender een signaal af naar een satelliet.

Op onderstaande kaart kun je de route zien die één van deze haaien, genaamd Quinty, momenteel afneemt:

tiger-1

Quinty – Gemerkt op 19 oktober 2016

Quinty wordt langs de boot gehouden voor het merken. Foto door Duncan Brake

Updates:

April 2017: Quinty heeft zich al enkele weken niet bij de oppervlakte laten zien. Dit betekent dat zij haar tijd momenteel in de diepte doorbrengt, anders had de satelliet haar locatie opgepikt. We zijn benieuwd waar zij de volgende keer weer boven komt.

Maart 2017: Na drie maanden doorgebracht te hebben bij Trinidad en Tobago is Quinty drooggezwommen naar het noorden, richting het kleine eilandje Barbados.

Februari 2017: In februari liet Quinty zich weinig aan de oppervlakte zien. Zij gaf slechts een enkel signaal ten oosten van Trinidad.

Januari 2017: Quinty lijkt geen intentie te hebben om ergens anders heen te gaan en brengt al geruime tijd door ten hoogte van het kleine eiland Tobago.

 

  • December 2016: In de afgelopen maand is Quinty naar het zuidoosten van de Caribische Zee, richting de Atlantische Oceaan gezwommen en zij bevind zich nu al geruime tijd op open zee ter hoogte van Trinidad en Tobago. Zij geeft bijna dagelijks een signaal af met haar locatie.

    November 2016: Quinty is van de Sababank een flink stuk naar het zuiden gezwommen en bevindt zich momenteel in de open Caribische zee ter hoogte van Dominica.

    Oktober 2016: Quinty is op 19 oktober 2016 voorzien van een satellietzender in het oosten van de Sababank. Ze ziet er gezond uit en is met een lengte van 3,4 meter een flinke tijgerhaai. De eerste paar dagen is zij dichtbij de merklocatie gebleven en heeft ze geen grote reizen afgelegd.

De tijgerhaai:

De illustere tijgerhaai komt voor in een grote verscheidenheid van habitats in gematigd warme wateren. Gedurende het jaar legt de soort grote afstanden af en in de winter trekken zij naar het Caribisch gebied. Gemerkte dieren zijn wel eens op 3.430 kilometer van de originele merklocatie gevangen. De tijgerhaai staat erom bekend opportunistische eters te zijn en is een beruchte predator van zeeschildpadden. Het is de mascotte van de Sababank en met een maximale grootte van meer dan 4 meter is het één van de grootste haaiensoorten die er bestaan…Lees meer

Save Our Sharks Expeditie 2016:

Er is nog maar weinig bekend over de huidige toestand van de haaienpopulaties in het Nederlands-Caribische gebied. Nog minder weten we van hun gedrag en de gebieden waar ze hun jongen krijgen en voedsel vinden. Deze informatie is van groot belang om haaien en roggen in onze wateren op de lange termijn te kunnen beschermen. Save Our Sharks, een project voor haaienbescherming onder leiding van de Dutch Caribbean Nature Alliance, een regionaal samenwerkingsverband van parkorganisaties op de eilanden, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten, organiseert deze expeditie. Het project wordt gefinancierd door de Nationale Postcodeloterij.

Primair is het doel van de expeditie het merken van ver-migrerende soorten, zoals tijgerhaaien, met een satellietzender zodat de haaien tot twee jaar lang kunnen worden gevolgd. De wetenschappers hopen de migratiepatronen van deze grote haaien in het Caribisch gebied en daarbuiten in kaart te brengen.

Tijdens de zevendaagse expeditie voeren acht haaienonderzoekers plus een supportteam naar Sint Maarten en de Saba Bank om haaien te merken en te volgen. Aan boord van het onderzoeksschip ‘Caribbean Explorer‘ zijn wetenschappers en natuurbeschermers van Save Our Sharks, de Saba Conservation Foundation (SCF), Nature Foundation St. Maarten (NFSXM), Florida International University (FIU) en Sharks4Kids.

Zestien van de gezenderde haaien waren Caribische rifhaaien (Carcharhinus perezi) die zijn uitgerust met PIT tags. Een PIT tag is een soort streepjescode voor een haai (of andere dier) wat gebruikt kan worden om het dier te identificeren en te volgen gedurende de tijd.

De overige zes haaien waren tijgerhaaien (Galeocerdo cuvier), waarvan er vier zijn uitgerust met op maat gemaakte satellietzenders. In tegenstelling tot veel andere haaiensoorten brengen tijgerhaaien relatief veel tijd door aan het wateroppervlak. Dit stelt de wetenschappers in staat om hun bewegingen te volgen met behulp van satellieten, waardoor kan er een nauwkeuring beeld verkregen kan worden van hun bewegingspatronen. De satellietzenders zijn van het type Wildlife SPOT (Smart Position of Temperature Transmitting) en worden bevestigd aan de rugvin van de haai. De zenders geven signalen door aan satellieten van het ARGOS system, die het mogelijk maken om de haaien nauwkeurig te volgen voor een maximum van vier jaar lang. Wanneer de haai met zijn rugvin boven het wateroppervlak uit komt, wordt er een geolocatiesignaal verstuurd naar een satelliet met een nauwkeurigheid van enkele honderden meters.