Het Save Our Sharks project
Save Our Sharks is een project van de Dutch Caribbean Nature Alliance dat zich richt op de bescherming van haaien in de Nederlandse Cariben. Er wordt gewerkt aan betere wetgeving en handhaving voor bescherming op de eilanden, het vergroten van de kennis over haaien met wetenschappelijk onderzoek en aan het vergroten van de kennis over haaien bij de bevolking op de eilanden en in Nederland. Het project werd opgestart in 2015 met financiering van de Nationale Postcode Loterij.
Op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten komen veel indrukwekkende haaiensoorten voor, zoals tijgerhaaien, rifhaaien en hamerhaaien. Het aantal haaien rondom de eilanden neemt af en veel soorten zijn met uitsterven bedreigd. Dit komt omdat zij zeer gevoelig zijn voor overbevissing en het verlies van geschikt habitat. Haaien spelen een belangrijke rol voor het ecosysteem en eilandbewoners. Volgens de IUCN is een derde van de 33 haaiensoorten die voorkomen in de Nederlandse Cariben kwetsbaar voor uitsterving. Nog een derde staat op de rand van bedreiging en al vier soorten zijn momenteel zwaar bedreigd met uitsterven. Het is onze verantwoordelijkheid hier iets aan te doen.
Onze oceanen beslaan 70% van de aardbol en bevatten 80% van het leven op aarde. Het behoud van de oceanen is dus cruciaal voor wereldwijd natuurbehoud. En omdat het grote jagers zijn, houden haaien ons meest belangrijke ecosystemen gezond. Ze zijn een essentieel component in het ecosysteem dat een groot deel van de wereld bevoorraad met voedsel, dat meer zuurstof produceert dan alle regenwouden samen en dat de helft van de door de mens veroorzaakte broeikassen weer opneemt. En haaien zijn niet alleen belangrijk op wereldwijde schaal. Ze zijn belangrijk voor de Nederlandse Cariben omdat zij bijdragen aan gezonde koraalriffen. Daarbij zijn haaien ook nog eens heel erg belangrijk voor een economie die afhankelijk is van toerisme. Duikers zijn vaak bereid om meer te betalen en verder te reizen, als dat betekent dat zij haaien kunnen zien op hun duik.