St. Maarten

St. Maarten, dat een oppervlakte heeft van 96 km², is een eiland met twee persoonlijkheden. Politiek gezien is de ene helft (St. Maarten) Nederlands, en de andere helft (Saint Martin) Frans. Natuurwetenschappelijk gezien is het westelijke gedeelte een atol van laagland rondom een lagune, terwijl het oostelijke gedeelte een keten van kegelvormige heuvels is. Het eiland heeft witte zandstranden en talrijke baaien. Er zijn drie brakwater meren waar vier soorten mangrove voorkomen. Ook is er een uniek zoutwatermeer.

  • Stmaarten_Landscape_big

    St. Maarten Onderwater Park

    Het St. Maarten Onderwater Park, oftewel het Man of War Shoal Marine Park, opgericht in 1997, beslaat ruim 51km². Het omringt het hele Nederlandse deel van het eiland tot 200 meter uit de kust. Het bevat mangrovebossen, zeegrasbedden, rotskusten en koraalriffen. Het onderwaterpark vormt het leefgebied van verschillende soorten rifvissen, zeeschildpadden, kreeften en de zeldzame grote kroonslak. De natuur in de kustzone speelt een belangrijke rol in de bescherming tegen erosie door de zee.

  • Beschermende wetgeving

    In oktober 2011 heeft de regering van St. Maarten een tienjarig verbod uitgeroepen op het vissen op haaien. Dit zogenaamde moratorium verbiedt het vangen en aanlanden van haaien en vereist dat per ongeluk gevangen haaien per direct worden teruggegooid. Hierop staat een straf van 500,000 Antilliaanse guldens, of drie maanden gevangenisstraf. In 2016 is dit tijdelijke verbod omgezet in een permanent verbod.

Nature Foundation logo

Het Man of War Shoal Marine Park wordt beheerd door the Sint Maarten Nature Foundation, een onafhankelijk/ non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud van de natuur van Sint Maarten. De stichting is opgericht in januari 1997 als initiatief van het eilandsbestuur en wordt geleid door de wetten van de voormalige Nederlandse Antillen. Het voornaamste doel van de stichting is om de natuurlijke omgeving van Sint Maarten te behouden en verbeteren door strak beheer, handhaving, educatie, publieke bewustmaking, wetenschappelijk onderzoek en het monitoren van alle landelijke, zoetwater- en zeesystemen.