Saba

Het kleine eiland Saba is de top van een 500.000 jaar oude vulkaan, die 5000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten en nu wordt beschouwd als slapend. Het hoogste punt van het eiland is de 877 meter hoge piek van Mount Scenery. Omgeven door steile kliffen aan alle zijden vindt men op Saba geen permanente stranden en maar één aanlegplaats. Het grootste deel van het eiland is bedekt met weelderig primair en secundair nevelwoud.

  • Saba_Landscape_big

    Saba Nationaal Onderwater Park

    Onderwater heeft Saba spectaculaire pinakels (“pinnacles”) vulkanische erupties die omhoog rijzen vanaf de oceaanbodem tot ongeveer 30 meter van de oppervlakte. Deze pinakels zijn bedekt met koralen en sponzen die grote aantallen vis aantrekken, waaronder haaien, tonijn en jagende zeeschildpadden. Grote rovende zaagbaarzen, snappers en ‘grunts’ floreren vanwege de restricties voor de lokale visserij.

  • Saba Bank

    De ondergelopen atol Saba Bank (11 kilometer van Saba) is de op twee na grootste van zijn soort ter wereld en is erg rijk aan biodiversiteit. Het is een zeeheuvel met een afgeplatte top die 1800 meter omhoogkomt vanaf de diepe zeebodem. De atol is gekroond met een ring van groeiend koraalrif en heeft een rijke variatie aan andere mariene ecosystemen. De Saba Bank beslaat meer dan 2000 km² en vormt het leefgebied voor meer dan 200 soorten vis, inclusief een recentelijk nieuw ontdekte soort. Ook zijn er twaalf nieuw ontdekte soorten planten (algen, wieren). Het Saba Nationaal Onderwater Park, opgericht in 1987, bevat ongeveer 13 km² ongerept koraalrif.

Logo SCF

Zowel het Saba National Onderwater Park, als de Saba Bank worden beheerd door de Saba Conservation Foundation (SCF), een onafhankelijke organisatie die in 1987 is opgericht met de missie om Saba’s natuurlijke en culturele rijkdom the waarborgen.   De stichting baseert zijn doelen voor natuurbeheer op de overtuiging dat een sterke eilandeconomie is gebaseerd op het duurzaam gebruik van de rijke en de onbedorven natuurlijke bronnen van Saba,