Dubbele waarneming walvishaai op Curaçao

Duikers van Bahia Diving op Curaçao hebben op 8 februari tijdens hun duik een walvishaai gezien in de buurt van Playa Kalki, aan de westkant van het eiland. Duiker Peter Bot vertelt over de ervaring: “We zagen de haai bij Playa Kalki rond 10 uur ‘s ochtends, na ongeveer 30 minuten in de duik. De divemaster en haar twee klanten zwommen een stukje voor me uit. Toen zag ik in het blauw iets enorms en wit, dus ik dacht dat het een groot stuk drijvend plastic was. Maar toen zwom dat plastic ineens richting de oppervlakte. Ik gebruikte mijn metalen shaker om de andere duikers te roepen en dit trok de aandacht van de haai. Ze zwom langzaam richting ons en zwom een rondje om ons heen. Daarna zwom ze weer rustig verder.

Nog geen dag later kreeg een lokale visser bij Playa Piskado ook de verrassing van zijn leven toen hij een walvishaai vanaf de Banco di Caribe Pier spotte! Beide waarnemingen zijn duidelijk gefilmd.

Whaleshark @ Kalki

Playa Kalki, this morning…WOW! Nice whaleshark…..

Geplaatst door Bahia Diving op donderdag 8 februari 2018

Een dubbele waarneming als deze op Curaçao is zeer zeldzaam.  In recente jaren zijn er in totaal slechts een handvol waarnemingen geweest. De walvishaai is de grootste vissoort ter wereld en zwemt over grote afstanden door alle tropisch gematigde wateren. Gemerkte dieren hebben afstanden afgelegd van wel 2000 kilometer in twee maanden. Over de levenskenmerken en voortplanting van walvishaaien is weinig bekend, maar incidenteel vastgelegde data en data afkomstig van dieren in gevangenschap suggereren dat walvishaaien zeer vruchtbare levendbarende vissen zijn, die tot wel 15 meter lang kunnen worden. Zij voeden zich met kleine mariene organismen, zoals plankton, kleine schaaldieren en zelf jonge tonijnen door een grote slok water naar binnen te zuigen en vervolgens te filteren. Volgens wetenschappelijke studies komen walvishaaien meer voorkomen in het zuidelijke, benedenwindse deel van de Nederlands-Caribische eilanden dan bij de bovenwindse. Dit komt waarschijnlijk door het voedingsrijke water waar de zuidelijke eilanden om bekend staan.

 


Foto van Peter Bot die walvishaai filmt door P. Grimm