Jörgen Raymann: “Haaienbescherming belangrijk voor ons allemaal”

Afgelopen week vond de vierde editie van de Dutch Caribbean Shark Week plaats in Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius, Saba en Nederland. Tijdens tientallen drukbezochte activiteiten werd benadrukt hoe belangrijk haaien zijn voor onze oceanen en op welke manier ze worden bedreigd door de mens.

Ambassadeur Jörgen Raymann op Aruba

DCNA-ambassadeur Jörgen Raymann bezocht Aruba, Saba en Curaçao waar hij sprak met bestuurders, politici, ondernemers, vissers, duikers en scholen om te benadrukken dat mensen absoluut niet bang hoeven te zijn voor deze unieke dieren, maar dat ze juist heel waardevol voor ons zijn. Haaien houden de visstand gezond door vooral de zieke en zwakke vissen op te eten en zijn daarom belangrijk voor vissers. Duiktoeristen willen graag haaien zien en komen het liefst naar eilanden waar haaien zijn. Zo dragen deze fascinerende dieren bij aan inkomsten voor de eilanden.

Met douane, politie en kustwacht is gesproken over het tegengaan van illegale visserij. De wetgeving om de bedreigde haaiensoorten te beschermen wordt steeds beter, maar zonder zichtbare handhaving heeft een wet geen zin.

Jörgen Raymann maakte de boodschap op Saba heel duidelijk: “Haaienbescherming is belangrijk voor het behoud van alle oceanen in de wereld en daarmee belangrijk voor ons allemaal!”

Kinderen krijgen een workshop haaien tekenen van Peter Brouwers

In Nederland waren er veel activiteiten gericht op doelgroepen die haaien een warm hart toedragen. Zo waren er activiteiten in de Ocean van de Koninklijke Burgers’ Zoo, het Oceanium van Diergaarde Blijdorp en Ecomare, werd er een shark conservation speciality voor duikers gegeven. Zeehondencentrum Pieterburen richtte een speciale haaieneducatiezaal in en in de voordelta van de Oosterschelde gingen vissers de zee op om gevlekte gladde haaien te vangen en meten. Online duikmagazine Duikeninbeeld hield tijdens de week een verkiezing van Nederland’s favoriete Haai of Rog, waarvan de uitkomsten snel bekend zullen zijn. De week werd afgesloten met een haaiendag bij De Ceuvel in Amsterdam, met een workshop haaien tekenen, een speurtocht en een afstandbestuurbare haaienvinnenrace.