Voshaai (Alopias vulpinus)

Het meest opvallende deel van de vishaai is de ontzettend lange staart, die zij gebruiken als zweep bij het jagen. Wanneer de haai door een school met vissen zwemt, zwiept hij met zijn staart en verdooft zo de vissen, waardoor deze makkelijker te vangen zijn. Voshaaien komen voor in alle wereldzeeën en is dus ook een van de weinige soorten die zowel in de Noordzee, als in de Caribische zee zwemt. Maar omdat het een open water soort is, die minder bij de kust voorkomt, wordt hij niet vaak waargenomen. Al is dit niet de enige reden. Uit analyse van vangstgegevens wordt geschat dat de populaties van voshaaien in de West-Atlantische oceaan tussen 1986-2000 met 60-80% zijn afgenomen. Voshaaien hebben een draagtijd van negen maanden en krijgen per keer maar 3 tot 7 jonkies. Dit maakt hen extra gevoelig maakt voor overbevissing, terwijl zij in veel landen nog gericht bevist worden voor hun vlees en lange vinnen.

 

internetfoto2

IUCN REDLIST STATUS: 


Andere haaiensoorten:

Walvishaai

Verpleegsterhaai

Caribische rifhaai

Tijgerhaai

Gevlekte adelaarsrog

Kleintandzaagvis

Reuzenmanta

Grote hamerhaai

Citroenhaai

Stierhaai

© Copyright 2015 - Save Our Sharks