Walvishaai (Rhincodon typus)

De walvishaai is de grootste haai- en vissoort ter wereld en zwemt over grote afstanden door alle tropisch gematigde wateren. Gemerkte dieren hebben afstanden afgelegd van wel 2000 kilometer in twee maanden en daarom vertonen walvishaaien wereldwijd weinig genetische variatie. Over de levenskenmerken en voortplanting van walvishaaien is weinig bekend, maar incidenteel vastgelegde data en data afkomstig van dieren in gevangenschap suggereren dat walvishaaien zeer vruchtbare levendbarende vissen zijn, die tot wel 15 meter lang kunnen worden. Zij voeden zich met kleine mariene organismen, zoals plankton, kleine schaaldieren en zelf jonge tonijnen door een grote slok water naar binnen te zuigen en vervolgens te filteren.

De resultaten van een recente studie wijzen uit dat walvishaaien meer voorkomen in het zuidelijke, benedenwindse deel van de Nederlands Caribische eilanden. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een verhoogde productie, als gevolg van het voedingsstofrijke water waar de zuidelijke eilanden om bekend staan.

Caribische haaien

IUCN REDLIST STATUS:

IUCN-vulnerable

De walvishaai is één van de acht haaiensoorten die nu officieel beschermd zijn door het internationale Specially Protected Areas and Wildlife (SPAW) Protocol, het enige grensoverschrijdende wetgevende instrument voor natuurbescherming in de Cariben. Deze factsheet met informatie over de soort is geproduceerd ter ondersteuning van de voorstellen voor toevoeging aan het protocol.

Andere haaiensoorten:

Verpleegsterhaai

Caribische rifhaai

Tijgerhaai

Gevlekte adelaarsrog

Voshaai

Kleintandzaagvis

Reuzenmanta

Grote hamerhaai

Citroenhaai

Stierhaai

© Copyright 2015 - Save Our Sharks