Ten Things I Love about Sharks [2]

Ze kunnen er niets aan doen dat mensen bang voor hen zijn.”

De eerste reactie van veel mensen bij het horen van het woord “haai” is die van angst of onverschilligheid. Maar hun belangrijkste referentiekader is dan ook de media, die ervan profiteren om haaien als een kwaadaardige moordenaar neer te zetten, die niets anders doet dan wachten om een ​​surfer of zwemmer te bijten. Maar de statistieken zeggen wat heel anders: op jaarbasis zijn haaienbeten verantwoordelijk voor zeer weinig sterfgevallen, vooral in vergelijking met bijvoorbeeld nijlpaarden, herten of koeien. Zelfs iets zo onschuldig als het nemen van een selfie bleek vorig jaar gevaarlijker te zijn dan haaien. Bovendien zijn er meer dan 500 haaiensoorten beschreven in de wetenschap, waarvan minder dan 5% verantwoordelijk is voor de meerderheid van de beten bij mensen. Haaien eten geen mensen en het is dan ook volledig veilig om met haaien te duiken, mits je je netjes aan de richtlijnen houdt.

Aan de andere kant zijn mensen vervolgens verantwoordelijk voor de dood van minstens 100 miljoen haaien per jaar in de visserij. Dit zijn er meer dan 11.000 per uur en dan houden we nog niet eens rekening met sportvisserij, illegale vangsten, het teruggooien van bijvangsten en de overige effecten van visserij. Veel vissers zien haaien als een last die met hen concurreren om hun vangsten.

De houding ten aanzien van haaien moet worden verbeterd, zodat meer mensen zich willen gaan inzetten voor het behoud van haai. Het doorvertellen dat haaien niet van nature agressief zijn, is hierbij een eerste stap in de juiste richting.

De eerste post van deze serie gemist?Door Linda Planthof