Campagne Save Our Sharks van Start in Nederland

Vandaag werd in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp het startsein gegeven voor Save our Sharks. In deze ambitieuze campagne staat de komende drie jaar de bescherming van haaien voorop. Doel is de bedreigde haaienpopulatie rond Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, St. Eustatius en St. Maarten weer te laten floreren.

Achtergrond

Wereldwijd worden haaien bedreigd door overbevissing en vernietiging van hun leefgebied. Haaien worden ook vaak ‘gewoon’ gedood uit domheid en onwetendheid. Veel soorten worden hierdoor met uitsterven bedreigd. Ook rond Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, St. Eustatius en St. Maarten is het aantal haaien de afgelopen jaren afgenomen. Benadrukt moet worden dat de daar levende haaien voor mensen volstrekt ongevaarlijk zijn. Haaien zijn niet alleen bijzondere dieren om te zien. Voor het gezond houden van koraalriffen zijn ze van onschatbare waarde. Ook zijn ze van groot economisch belang: duiktoeristen komen liefst naar plekken waar ze haaien kunnen zien.

Eilandelijke natuurorganisaties verenigd in de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) voelden de noodzaak actie te ondernemen en benaderde de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (NEV) vanwege hun specifieke kennis over haaien om aan het project deel te nemen. Het project, waarin bescherming, voorlichting en onderzoek elkaar aanvullen en versterken, wordt gefinancierd door de Nationale Postcodeloterij. Er vinden deze week in het kader van Save our Sharks niet alleen activiteiten plaats in Nederland, maar ook en vooral op de zes eilanden zelf.

Shark Stanley

In de campagne is een grote rol weggelegd voor voorlichting, waarbij kinderen een belangrijke doelgroep zijn. In Blijdorp werd het educatieve kinderboek De avonturen van Shark Stanley & Vrienden gepresenteerd. In dit uit het Engels vertaalde kinderboek speelt Hamerhaai Stanley de hoofdrol. De vriendelijke Stanley zet zich samen met zijn vrienden in voor bescherming van andere dieren en koraalriffen. Op Aruba, Bonaire en Curaçao verschijnt een Papiamentstalige versie.

Stukken uit het boek werden vandaag voorgelezen aan twee klassen Rotterdamse schoolkinderen door kindercorrespondent Tako Rietveld en de Queen van het Rotterdamse Zomercarnaval Whitney van Ommeren.

Iedereen die voorstander is van de bescherming van haaien kan met Stanley zijn stem laten horen. Op de website www.saveoursharks.nl kunnen afbeeldingen van Shark Stanley en zijn vrienden worden gedownload en geprint. Door deze te fotograferen en te delen op social media met #SharkStanley, sluit men zich aan bij een steeds groter wordende groep kinderen én volwassenen wereldwijd die haaienbescherming steunen.