Caribische schoonmaakestafette ruimt zwerfvuil langs stranden in het hele Koninkrijk op

Ballonnen, rietjes, oude visnetten, olie, paraffine en zelfs stukken van tuinmeubilair. Dit is slechts een greep uit het zwerfafval dat gisteren door Save Our Sharks, de campagne die zich inzet voor bescherming van haaien in Nederlandse wateren, en een heleboel enthousiaste vrijwilligers op het strand tussen Castricum en Wijk aan Zee is opgeruimd. De schoonmaakactie was onderdeel van de Boskalis Beach Cleanup van Stichting de Noordzee. De etappe van zondag was onderdeel van een Caribische estafette, waarbij aan het eind van de Cleanup het stokje symbolisch werd overgedragen aan een afgevaardigde van Save Our Sharks Saba. Enthousiaste collega’s en vrijwilligers op de Caribische eilanden hebben vervolgens de stranden langs Sint Maarten en Aruba opgeruimd. Eerder in het weekend hadden natuurorganisaties op Bonaire, Saba en Sint Eustatius hun stranden opgeruimd in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.

Het was de eerste keer dat in heel het koninkrijk tegelijkertijd een dergelijke opruimestafette wordt gehouden. In totaal werd alleen op het stuk tussen Castricum en Wijk aan Zee al ruim 800 kilo afval opgeruimd.

Wereldwijd raken kusten overspoeld met plastic afval. Veel zeedieren raken verstikt in plastic tasjes en verpakkingen of zien de stukken plastic aan voor voedsel, wat vaak dodelijke gevolgen heeft. Niet voor niets besloot Save Our Sharks dan ook om zich aan te sluiten bij de Boskalis Beach Cleanup Tour, een initiatief van Stichting de Noordzee waarbij de hele zomer de stranden langs de Nederlandse kust worden opgeruimd.