Een interview met… Ayumi Kuramae

Ayumi Kuramae was een van de organisatoren van Dutch Caribbean Shark Week op Saba. Hier zette zij, als medewerker van de Saba Conservation Foundation, verschillende evenementen op het eiland op, waaronder een color run, een meet en greet met Save Our Sharks ambassadeur Jörgen Rayman en een avondduik in het Saba Marine Park.

Om te beginnen, vertel ons iets meer over jezelf!
In het dagelijkse leven houd ik me bezig met het opzetten van een project op Saba en Sint Eustatius. Dit project, genaamd AROSSTA, houdt in dat er artificiële riffen worden geplaatst rondom beide eilanden, om te onderzoeken welke verschillende soorten substraten koraal herstel en vis aggregatie bevorderen. Mijn grootste hobby is dan ook het ontdekken, maar ook behouden van de natuur. Gelukkig moet ik daar veel voor duiken!

Al vanaf jonge leeftijd heb ik een grote passie voor de oceanen. Op 12-jarige leeftijd heb ik mijn eerste duik gemaakt op de Dominicaanse Republiek en een jaar later heb ik gedoken op het Great Barrier Reef in Australië. Op dat moment besloot ik dat ik de rest van mijn leven wilde toewijden aan het ontdekken en beschermen van de oceanen. Mijn vriend, Guido Leurs, is al vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in haaien en doet er onderzoek naar. Hij inspireerde me over de haaien en daardoor ben ik ook steeds meer geïnteresseerd geraakt in haaien. Tegenwoordig proberen we samen vanuit alle kanten van de wereld de haaien te redden en de mensen bewust te maken over de status van de oceanen via ons project genaamd Oceaware.

Hoe was je dit jaar betrokken bij de Dutch Caribbean Shark Week?

In het kader van Dutch Caribbean Shark Week 2017 heb ik dit jaar samen met Saba Conservation Foundation verschillende activiteiten op Saba georganiseerd. Dit zag ik als een mooie kans om zowel jong en oud op het eiland meer bewust te maken over de haaienpopulatie en de bescherming ervan rondom het eiland. We hebben dit jaar geprobeerd om door middel van interactieve spellen, zoals ‘trivia night’, jong en oud bij elkaar te krijgen en ze meer te leren over de haaien. Daarnaast hebben we op de lokale school lesgegeven over haaien aan kinderen van alle leeftijden.

Wat was de voornaamste reden dat je meedeed aan Dutch Caribbean Shark Week?
Ik deed mee aan Shark Week 2017, omdat het schokkend is hoeveel haaien er nog altijd door mensen worden gedood voor consumptie. Door mee te doen aan de Dutch Caribbean Shark Week kunnen wij het publiek bewust maken van het wereldwijd probleem die haaien ondergaan.

Wat is je meest memorabele moment met een haai of rog?
Mijn meest memorabele moment met een haai was toen ik meezwom met de grootste vissensoort, de walvishaai in Mexico. Het idee dat deze dieren het tijdperk van de dinosauriërs hebben overleefd en tot op de dag van vandaag nog altijd in onze oceanen te vinden zijn, is ontzettend indrukwekkend.

Welke haaiensoort (of rog uiteraard!) staat er bovenaan je ‘bucket list’? En waarom?
Mijn vriend heeft mij ontzettend veel verteld over de witte haai en de hamerhaai. Daarnaast staat de oceanische witpunthaai hoog op mijn lijstje en ik zou graag de mantaroggen willen zien.