Een succesvolle eerste Dutch Caribbean Shark Week

Om het belang van haaien in de wateren rondom de Nederlands-Caribische eilanden onder de aandacht te brengen werd in de laatste week van augustus de eerste Dutch Caribbean Shark Week georganiseerd, een week van evenementen met haaien als thema. In verband met de stormen Danny en Erika, die precies over de bovenwindse eilanden heen raasde, werden sommige activiteiten daar tijdelijk uitgesteld. Maar gelukkig liep daardoor de week niet verder in de haaienvinnensoep en was de Dutch Caribbean Shark Week overal een daverend succes.

Op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en in Nederland werkten parkorganisaties en het Save Our Sharks team samen om het Save Our Sharks project aan de mensen te introduceren tijdens vermakelijke evenementen en bij velen kwam Shark Stanley ook nog even om de hoek kijken.

Op Curaçao kregen alle kinderen die het Carmabi Marine Education Center bezochten gratis haaienmerchandise. Op Aruba werd het project geïntroduceerd door het evenement “Let’s talk about sharks”, waar mensen konden leren wat haaien zijn en hen zo kwetsbaar maakt. Het Shark Extravaganza event tijdens de Taste of Bonaire en de Shark splash fun-day op Statia waren gevuld met spelletjes, knutselen, tekenen, opplaktatoeages en informatie over het project, zowel voor de kinderen als voor de volwassenen. Op Saba werd er letterlijk afgetrapt met een kickbaltoernooi voor kinderen van de Sacred Heart school en Shark Stanley was er bij om een balletje mee te trappen. En in Nederland werd het project gelanceerd in de toepasselijke haaienzaal van Diergaarde Blijdorp, waar kindercorrespondent Tako Rietveld en zomerkoningin Whitney van Ommeren samen de Nederlandse vertaling van het boek Shark Stanley & Vrienden voorlazen aan een klas kinderen van een Rotterdamse basisschool.

Activiteiten gedurende de rest van de week liepen uiteen van een color run, tot presentaties en workshops, exposities, filmavonden, barbecues, quizzen en zoektochten. Maar alle evenementen hadden de volgende dingen gemeen: ze werden drukbezocht en het publiek was duidelijk geïnteresseerd in de boodschap. Veel mensen leerden voor het eerst dat haaien een belangrijke rol spelen voor het ecosysteem en dat zij niet zozeer gevaarlijk voor ons zijn, maar dat wij hen juist moeten beschermen. Het overbrengen van deze boodschap is één van de doelen van het Save Our Sharks project en met de eerste Dutch Caribbean Shark Week is een goed begin gemaakt.