Plastic vervuiling is nog altijd een groeiend probleem in de wereldzeeën en heeft mogelijk ook invloeden op haaien. Hier in Nederland en op de Nederlands-Caribische eilanden kom je nog altijd afval tegen op stranden en in zee. Om hier iets aan te doen organiseert Stichting de Noordzee de jaarlijkse Boskalis Beach Cleanup Tour, waarbij ze in verschillende etappes de hele Nederlandse kust schoonmaken. Dit jaar slaan Save Our Sharks en Stichting de Noordzee, samen met het Wereld Natuur Fonds, de handen ineen om de Beach Cleanup ook naar de Nederlands-Caribische eilanden te brengen. Wij spraken met Floris van Hest, directeur van Stichting de Noordzee, over zijn grootste ambitie, haaien en natuurlijk waarom het zo belangrijk is om op dit gebied samen te werken.
Om te beginnen, vertel ons iets meer over Stichting de Noordzee en over jezelf.
“Stichting de Noordzee bestaat al 35 jaar, en is een organisatie die zich inzet voor het beschermen en gezonder maken van de Noordzee. Dit doen we door te werken aan vier verschillende kaders: duurzame visserij, schone zee, natuurvriendelijke energie en beschermde natuur. Samen met een gepassioneerd team streef ik naar duurzaam bestaan van de Noordzee voor zowel mens als natuur.
Zelf ben ik sinds twee jaar directeur van deze organisatie, maar heb hiervoor gewerkt bij een vermogensfonds waarbij ik ook gericht met de oceanen bezig ben geweest. Zelf probeer ik zoveel mogelijk van mijn vrije tijd te besteden op of bij de zee. Zo woon ik gelukkig dichtbij de zee en houd ik bijvoorbeeld van kitesurfen. Lekker bij de zee zijn is een mooie afwisseling met al het werk achter de computer!”
Wat is je grootste ambitie om samen met Stichting de Noordzee te bereiken?
“Mijn grootste ambitie is om binnen enkele jaren de voorwaarden voor een gezonde en schone Noordzee te hebben bereikt. Met de energietransitie voor de deur staat de Noordzee aan de vooravond van een enorme verandering. Gaan we voor industrieel gebruik van de Noordzee of gaan we voor een duurzame, bloeiende Noordzee met ruimte voor natuur én duurzame activiteiten? Wij zetten in op de laatste keuze en ik ben ervan overtuigd dat we dit in een van de rijkste regio’s ter wereld kunnen bereiken. Bij een gezonde Noordzee horen natuurlijk ook roofdieren als haaien en roggen!”
Wat betekenen haaien voor je, en wat is je meest memorabele ervaring met een haai of rog?
“Haaien zijn echt topbeesten! Vooral om te bedenken dat ze al zó ontzettend lang bestaan is echt bijzonder. Zelf heb ik met verpleegsterhaaien en pijlstaartroggen mogen snorkelen in Belize, een onwerkelijke ervaring om te zien hoe groot die dieren kunnen zijn. We hebben daar overigens ook nog een kleine adelaarsrog gezien die dichtbij op de bodem lag, daar waren zelfs de gidsen van onder de indruk!”
Waarom werken Stichting de Noordzee en Save Our Sharks samen voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2017?
“Het is onze missie te werken voor een schonere zee en plastic hoort er gewoonweg niet in thuis. Natuurlijk moeten we bron van deze vervuiling aanpakken. Maar door een landelijke schoonmaakactie te organiseren maken we de stranden schoon en genereren we meer bewustzijn over de invloeden van deze soorten vervuiling. Daar komt nog bij dat plastic en andere soorten vervuiling dieren zoals haaien niet zal helpen, het hoort gewoonweg niet in zee en ze hebben er niets aan. En door samen te werken met Save Our Sharks bereiken we ook nog eens de stranden van de Nederlands-Caribische eilanden.”
Welke haai zou je het liefst nog een keer willen zien?
“Het lijkt me erg gaaf om eens een haringhaai of voshaai te zien. Maar dan wel in de Noordzee natuurlijk, want beide soorten komen daar oorspronkelijk voor!”