Unieke ‘Shark Tagging’-expeditie op de Sababank

Een primeur voor Nederlandse wateren

Van 15 tot en met 21 oktober gaan acht haaienonderzoekers en een supportteam op expeditie om haaien te merken op de Sababank bij Saba. De unieke expeditie is een initiatief van Save Our Sharks, een campagne die zich inzet voor de bescherming van haaien en meer informatie wil vergaren over de haaien in het Nederlands-Caribisch gebied. Het is voor het eerst dat een dergelijke expeditie in Nederlandse wateren plaatsvindt.

Er is nog maar weinig bekend over de huidige toestand van de haaienpopulaties in het Nederlands-Caribische gebied. Nog minder weten we van hun gedrag en de gebieden waar ze hun jongen krijgen en voedsel vinden. Deze informatie is van groot belang om haaien en roggen in onze wateren op de lange termijn te kunnen beschermen. Save Our Sharks, een project voor haaienbescherming onder leiding van de Dutch Caribbean Nature Alliance, een regionaal samenwerkingsverband van parkorganisaties op de eilanden, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten, organiseert deze expeditie. Het project wordt gefinancierd door de Nationale Postcodeloterij.

Primair is het doel van de expeditie het merken van ver-migrerende soorten, zoals tijgerhaaien, met een satellietzender zodat de haaien tot twee jaar lang kunnen worden gevolgd. De wetenschappers hopen de migratiepatronen van deze grote haaien in het Caribisch gebied en daarbuiten in kaart te brengen. Ook zullen tien haaien worden voorzien van een akoestische tag, waarmee informatie over hun bewegingspatronen op de Sababank zelf wordt verzameld.

Tijdens de zevendaagse expeditie varen acht haaienonderzoekers plus een supportteam naar de Sababank om haaien te merken en te volgen. Aan boord van het onderzoeksschip ‘Caribbean Explorer‘ zijn wetenschappers en natuurbeschermers van Save Our Sharks, de Saba Conservation Foundation (SCF), Nature Foundation St. Maarten (NFSXM), Florida International University (FIU) en Sharks4Kids.

“We zijn erg blij dat we dit onderzoek mogen doen. Vooral omdat het hier nog nooit eerder is gedaan,” vertelt Tadzio Bervoets, leider van het Save Our Sharks-project. “De data die we op deze manier verkrijgen, zijn van cruciaal belang voor het invoeren van zinvolle maatregelen om de haaien te beschermen. Wij kijken er enorm naar uit om mee te weten te komen over deze prachtige, majestueuze dieren.”

— Fotocredit voor Duncan Brake —