Als je gaat duiken op de kleurrijke Caribische riffen zijn er een aantal haaien- en roggensoorten die je veel tegenkomt. Caribische rifhaaien, verpleegstershaaien, zuidelijke pijlstaartroggen en adelaarsroggen zijn het meestvoorkomend. Als je nog iets beter zoekt, vind je ook hamerhaaien, tijgerhaaien, citroenhaaien en stierhaaien. En dan heb je nog de soorten die bekend zijn door hun opmerkelijke uiterlijk, zoals de walvishaai en de mantarog. Maar in de Cariben komen wel tientallen haaien- en roggensoorten voor, waaronder soorten waar zelfs de lokale bevolking minder bekend mee is.
-
Neem bijvoorbeeld de gestekelde pijlstaartrog (Bathytoshia centroura). Deze rog is een echte kustsoort die zich het liefst op modderbodems en zandbodems begeeft. Op het eerste gezicht lijkt de rog veel op de zuidelijke pijlstaartrog, maar het verschil zit hem in de staart en de grootte. De gestekelde pijlstaartrog wordt een stuk groter. De rog kan een verbluffende 2,6 meter breed worden.
-
De grootoog-zeskieuwhaai (Hexanchus nakamurai) leeft bij de zeebodem op een diepte tussen 90 en 600 meter. Zoals zijn naam suggereert heeft de zeskieuwhaai zes kieuwspleten. In vergelijking hebben de meeste haaien vijf kieuwspleten. Omdat er nog zo weinig bekend is over het voorkomen van de soort is de zeskieuwhaai door de IUCN gecategoriseerd als Data Deficient.
-
De Cubaanse doornhaai (Squalus cubensis) is een kleine diepzeehaai met grote ogen en stekels achter zijn rugvinnen. De haai komt voor op dieptes tot 380 meter. In tegenstelling tot de volwassen dieren geven jonge Cubaanse doornhaaien de voorkeur aan ondiepere wateren op het continentale plat. De Cubaanse doornhaai wordt commercieel bevist in het noorden van de Golf van Mexico in de sleepnetvisserij.
-
De boakathaai (Scyliorhinus boa) is een zeer onbekende soort, waarvan er weinig tot geen foto’s in het wild zijn. Visser Nicholas Johnson uit Saba nam deze unieke foto van de kathaai terwijl hij op snapper aan het vissen was. De boakathaai is een relatief kleine haaiensoort die alleen voorkomt in de tropische west Atlantische oceaan en de Caribische Zee. Het is een diepwatersoort die zich meestal bevind tussen de 300 en 700 meter diep. Omdat hij zo diep voorkomt en maar weinig wordt gevangen in de visserij, weet men er nog maar weinig vanaf.
-
De reuzenhaai (Cetorhinus maximus) is een populaire haaiensoort in de Oost-Atlantische ocean, maar weinig mensen weten dat de één na grootste vissoort zich ook in de Caribische zee begeeft. Al is de kans om er één tegen te komen zeer gering. Reuzenhaaien duiken in de Cariben over het algemeen voor langere tijd onder, voor nog onbekende redenen. Reuzenhaaien voeden zich met plankton, via een voedingsmechanisme dat ram feeding wordt genoemd. Hierbij beweegt de haai zich vooruit met zijn mond open en verzwelgt zo de plankton samen met het omringende water.
-
Deze vreemd uitziende roggensoort is de groottand-zaagvis (Pristis pristis). Hij is nauw verwant aan een andere soort zaagvis die in de Cariben voorkomt, de keintand-zaagvis. Alle soorten zaagvissen zijn wereldwijd zwaar bedreigd met uitsterven, omdat hun aantallen sterk zijn afgenomen in de afgelopen decennia. Zaagvissen zijn zeer gewild voor hun grote waardevolle vinnen en hun lange rostrums (hun zaag), die verkocht worden als decoratie.
Door Linda Planthof