Weer een primeur voor de Nederlandse Cariben

Expeditie voor het merken van haaien op de Sababank

Afgelopen oktober zijn maar liefst 22 haaien gevangen en uitgerust met een zender als onderdeel van het regionale “Save Our Sharks” project in de Nederlandse Cariben. Er is nog weinig bekend over de status van haaien in Caribische wateren en dit soort onderzoek is een belangrijke eerste stap voor het bepalen welke haaien aanwezig zijn, waar ze gevonden worden en nog belangrijker, het bepalen van de meest geschikte manier om de bescherming van deze belangrijke roofdieren te verbeteren.

Aan boord van de “Caribbean Explorer II”, die vertrok vanuit Sint Maarten, bevonden zich haaienwetenschappers en natuurbeschermers van de Saba Conservation Foundation (SCF), Nature Foundation St Maarten (NFSXM), Florida International University (FIU) en Sharks4Kids. Het doel van de expeditie was om zoveel mogelijk te leren over het voorkomen en de verspreiding van haaien op de Sababank. Gedurende de zesdaagse expeditie werden er 22 haaien gevangen en weer veilig teruggezet door het team.

Zestien van deze haaien waren Caribische rifhaaien (Carcharhinus perezi) die zijn uitgerust met PIT tags. Een PIT tag is een soort streepjescode voor een haai (of andere dier) wat gebruikt kan worden om het dier te identificeren en te volgen gedurende de tijd.

De overige zes haaien waren tijgerhaaien (Galeocerdo cuvier), waarvan er vier zijn uitgerust met op maat gemaakte satellietzenders. In tegenstelling tot veel andere haaiensoorten brengen tijgerhaaien relatief veel tijd door aan het wateroppervlak. Dit stelt de wetenschappers in staat om hun bewegingen te volgen met behulp van satellieten, waardoor kan er een nauwkeuring beeld verkregen kan worden van hun bewegingspatronen. De satellietzenders zijn van het type Wildlife SPOT (Smart Position of Temperature Transmitting) en worden bevestigd aan de rugvin van de haai. De zenders geven signalen door aan satellieten van het ARGOS system, die het mogelijk maken om de haaien nauwkeurig te volgen voor een maximum van vier jaar lang. Wanneer de haai met zijn rugvin boven het wateroppervlak uit komt, wordt er een geolocatiesignaal verstuurd naar een satelliet met een nauwkeurigheid van enkele honderden meters.

tagging_3