Ten Things I Love about Sharks [4]

“Haaien dragen bij aan gezonde mariene ecosystemen.”

Haaienonderzoek is een relatief jong veld in de wetenschap en er ontbreekt nog steeds veel informatie over zelfs de basisbiologie van veel haaien. Ingewikkelde onderwerpen zoals het effect van dalende haaienpopulaties op hun omliggende ecosysteem zijn dan ook heel moeilijk te onderzoeken.

Er is één ding waar de meeste wetenschappers het over eens zijn. Als grote roofdieren zijn haaien belangrijk voor gezonde mariene ecosystemen, omdat ze bijdragen aan hun biodiversiteit en functioneren. De ernstige afname van haaien kan leiden tot onvoorspelbare effecten op het ecosysteem, zoals een plotselinge stijging van hun prooisoorten. Dit zou op zijn beurt kunnen leiden tot trapsgewijze effecten op andere soorten en uiteindelijk de verandering van het gehele systeem. In hoeverre dit zou gebeuren hangt af van een groot aantal factoren, waaronder het type ecosysteem, de haaiensoort, de structuur van het voedselweb en externe factoren, zoals exploitatie en omgevingsfactoren. Onderzoek suggereert dat vooral grotere haaien die hoger in de voedselketen staan en soorten die leven rond koraalriffen een grote impact hebben op hun omgeving.

En haaien beïnvloeden de gezondheid van de zee ook op andere manieren. Zo bleken migrerende haaien de energiecycli te koppelen tussen ecosystemen die anders gesloten zouden zijn. Door op één plaats te eten en hun afval in een andere te laten vallen, verdelen ze organische stoffen en chemicaliën. Een andere bevinding was dat grote roofdieren als haaien helpen om de klimaatverandering te voorkomen door de opslag van onderwaterkoolstof te regelen. Ze doen dit door populaties van herbivoren en organismen die de bodem leven in toom te houden.

Als je het zwart-wit bekijkt is het behoud van haaien belangrijk voor het gehele ecosysteem, omdat veel soorten momenteel ernstig afnemen en we hebben gewoonweg geen duidelijk idee over wat er zou gebeuren als een soort verloren zou gaan. En de laatste wetenschap suggereert dat we hier niet achter willen komen.

 

 

Eerdere posts van deze serie gemist?

Ten things I Love about Sharks [1]
Ten things I Love about Sharks [2]
Ten things I Love about Sharks [3]


Door Linda Planthof