Dutch Caribbean Shark Week 2017

Van 3 tot en met 11 juni 2017 werd met de organisatie van Dutch Caribbean Shark Week de haai in het hele Nederlandse Koninkrijk in de belangstelling gezet. Met tal van evenementen en activiteiten, voor zowel kinderen als volwassenen, werd er aandacht gevraagd voor de schoonheid van haaien en het belang van hun behoud voor de oceanen.

Aruba

Shark Week op Aruba begon met een prachtige lezing en filmavond in het park, omringd door de geweldige natuur die het eiland te bieden heeft. Het publiek werd getrakteerd op de documentaire “This is your Ocean” en een aflevering van de BBC-serie “Shark“.

Bij het bezoekerscentrum van Arikok National Park was de Shark Week Tentoonstelling een grote hit. De tentoonstelling bestond uit grote posters met factsheets over Arubaanse haaien, enorme cut-outs van haaien gemaakt door lokale artiesten, een onderwater photo booth en een expositie van wetenschappelijke apparatuur die wordt gebruikt bij haaienonderzoek. Naast tal van bezoekers vanuit de eilandgemeenschap, werd de tentoonstelling bezocht door de gouverneur van Aruba, de heer Alfonso Boekhoudt, Minister van Onderwijs en Familie, mevrouw Michelle Hooyboer-Winklaar en meneer Rajen Budhu Lall. Vanwege de hoge interesse zal Arikok de tentoonstelling in de zomermaanden verlengen, zodat men langer kan blijven leren over haaien in de wateren van Aruba en hun belang voor de mariene ecosystemen om het eiland. Aruba Shark Week bevatte ook diverse basisschoolbezoeken en een educatief uitstapje met kinderen naar Mangel Hato, een mangrovebos in de buurt van Oranjestad.

Bonaire

De nadruk van Shark Week op Bonaire lag op de ontwikkeling en de grootse opening van een speciaal ontworpen Shark Room in het museum van Washington Slagbaai National Park. In de Shark Room worden belangrijke onderwerpen omtrent haaienbescherming, die wereldwijd en op Bonaire spelen, zichtbaar gemaakt. STINAPA ontwikkelde hiervoor een opdrachtboekje, waarmee kinderen de titel haaiambassadeur kunnen verdienen. Meer dan 300 mensen van over het hele eiland kwamen langs voor de opening van de Shark Room onder het genot van live muziek, hapjes en drankjes en georganiseerde activiteiten. De Junior Rangers van STINAPA hebben gewerkt aan het creëren van een documentaire over Bonaire’s koraalriffen en haaien en het personeel van STINAPA gaf lezingen over haai-gerelateerde zaken op het eiland.

Curaçao

Curaçao Shark Week zat bomvol met kinderactiviteiten, zoals snorkelspeurtochten, radio- en televisie-interviews en een groot seminar in het Sea Aquarium. Een van de activiteiten was een race rond het Sambil winkelcentrum, waarbij teams van 3-5 kinderen deelnamen aan spellen en puzzels moesten oplossen om aanwijzingen te vinden.

Omdat Shark Week dit jaar samenviel met World Oceans Day (8 juni) organiseerde het Save Our Sharks team van Carmabi, in samenwerking met het Sea Aquarium en verschillende andere organisaties van het eiland, een presentatie over de toekomst van onze oceanen. De onderwerpen varieerden van het behoud van de zeeschildpad, recycling, de opruimingsprogramma’s van Curaçao en koraalrestauratie, tot het behoud van mangrovebossen en het leven rondom het eiland.

Nederland

Dutch Caribbean Shark Week in Nederland werd op zaterdag 3 juni afgetrapt met een informeel evenement bij De Ceuvel in Amsterdam. De Ceuvel is een bekroonde, duurzame werkplek voor creatieve en sociale bedrijven op een voormalige scheepswerf met een eigen bar en vegetarisch restaurant. In samenwerking met vrijwilligers van de Sea Shepherd Conservation Society en WWF, werden bezoekers van het evenement geleerd over haaien en de beschermingsprojecten van verschillende organisaties.

Speciaal voor de campagne is er een bier, genaamd Manta Rye Ale, gebrouwen met zeewier en rogge als ingrediënten. Het bier werd aan de bar geserveerd, samen met haaiencocktails met namen als Sharkwater, Fintastic, Tonic Immobility, Lemon Shark en Devil Ray. De opblaasbaashaaien en –roggen in het aangrenzende water zorgden voor een vrolijke taferelen toen de zon tevoorschijn kwam en mensen begonnen te zwemmen met de haaien. De Shark Strong pop-up winkel, waarin producten met een haaienthema te koop waren, was een groot succes en bracht extra geld op voor het project.

Op zondag werd een evenement georganiseerd waarbij met drie boten op de Noordzee haaien werden gemerkt. De hengelaars vingen maar liefst elf gevlekte gladde haaien. Deze haaien werden gemeten, gecontroleerd op de algemene gezondheid en gemerkt met een identificatiemerkje, voordat ze veilig terug in het water werden gezet.

Het Sea Life aquarium in Scheveningen vierde haaien gedurende een hele week, met haaienlessen in de weekenden en een dagelijkse haaienquiz, waaraan alle bezoekers mee konden doen. Hun grote Dutch Caribbean Shark Week banner was zichtbaar voor de hele Scheveningse promenade.

Andere evenementen van de week waren onder meer een pubquiz met haaienvragen, eikapsels zoeken op het strand , een heel haaienweekend in de Koninklijke Burgers’ Zoo met een speurtocht en de officiële Nederlandse première van de documentaire Of Shark and Man. Duizenden kinderen namen deel aan de quizzen en speurtochten en nog honderden mensen bezochten de evenementen om te leren over haaien en hun behoud.

Sint Maarten

Sint Maarten is één van de weinige Nederlands-Caribische eilanden waar het zien van haaien bijna kan worden gegarandeerd bij het duiken op bepaalde locaties in het mariene park. Zoals gebruikelijk was St. Maarten Shark Week dus gevuld met geweldige haaienduiken. Hierbij hebben de duikers bijgehouden of en waar haaien werden gezien, waarbij zij bijdroegen aan het lokale Shark Sightings Network.

Shark Week op Sint Maarten begon met een kinderdag en Shark Party bij Buccaneers Beach Bar in Simpson Bay. Meer dan honderd kinderen speelden een haaieninformatiespel, bezochten de infostand en keken naar een korte haaienfilm die de Sint Maarten Nature Foundation heeft ontwikkeld.

De Nature Foundation heeft tijdens Shark Week dagelijks een bezoek gebracht aan basisscholen en hierbij in meer dan 19 klaslokalen gepresenteerd. De lokale jeugd leerde hiervan waarom haaien niet eng en gevaarlijk zijn, maar juist heel belangrijk voor de toekomst van hun eiland. Met behulp van een haaienkostuum legde het team uit hoe de biologie van haaien werkt, wat de ervaring voor de kinderen ontzettend interactief maakte.

Sint Eustatius

Het team van Stenapa zette voor Shark Week een hoofdkwartier op in het centrum van Oranjestad bij Charlie’s Place. Een week lang was dit het go-to punt voor alles wat met haaien te maken heeft. Iedereen kon er terecht met zijn vragen over haaien en Shark Week, je kon deelnemen aan knutselen en voorleessessies en meedoen met de lottotrekking, die een paar serieuze prijzen had. De hoofdprijs was een vakantie voor twee naar Barbuda, waar de winnaars met een pijlstaartroggen mogen zwemmen bij ‘Stingray City’. Er zijn in totaal bijna 500 lootjes verkocht, waarvan de opbrengsten zijn bestemd voor haaienbescherming op het eiland.

De basisschoolkinderen op Sint Eustatius leerden over haaien door schoolpresentaties en volwassenen konden deelnemen aan The Amazing Shark Race, waarin teams moeilijke vragen en puzzels moesten oplossen om te winnen. De vragen waren over het hele eiland verborgen aan de achterkant van uitgeknipte haaien. De populaire week werd passend afgesloten met een filmavond en een feest bij een lokale bar.

Saba

De Saba Conservation Foundation organiseerde evenementen voor alle leeftijden, met een color run, een filmavond, quizavond, Shark Happy Hour en een meet and greet met Save Our Sharks ambassadeur Jörgen Raymann. De gouverneur van Saba en bestuursvoorzitter van DCNA Leendert van Driel opende de Shark Week op Saba en spraken hierbij uitvoerig over de doelstellingen van het Save Our Sharks project. Gedurende de avond werden veel van de huidige uitdagingen besproken waar haaienbescherming op het eiland mee van doen heeft.

De allerlaatste activiteit van Dutch Caribbean Shark Week was een Shark Sunset Dive op Saba. Na een presentatie gegeven door medewerkers van de Conservation Foundation nam een lokale duikoperator een groep in de avond mee naar Tent Reef in het Saba Mariene Park, waar zij tijdens de duik een verpleegsterhaai hebben gezien.