Een interview met… Sjef Mathijssen

Sjef Mathijssen is de eigenaar van de charterboot Quo Vadis en één van de kapiteins die zich in de zomer toelegt op het vangen en merken van gladde haaien in de Nederlandse Oosterschelde.

Om te beginnen, vertel ons iets meer over jezelf!         
Ik ben Sjef Mathijssen, 54 jaar, getrouwd, en woon in Colijnsplaat waar ook mijn boot, de Quo Vadis, ligt. Ik ben al op jonge leeftijd begonnen met vissen, want ik kon altijd goed mijn rust vinden aan de waterkant. Dit deed ik tot redelijk niveau, en ik nam dan ook deel aan wedstrijden vanaf de kant en vanaf boten van groot en klein formaat. Ik ben zelfs door Sportvisserij Nederland uitgezonden naar het buitenland om daar de wereldkampioenschappen te gaan vissen. Echter, soms is je bordje te vol en dat is waarom ik me meer met mijn eigen boot bezig ben gaan houden. Naast mijn beroep als kunststoflasser vaar ik zo veel mogelijk op mijn boot. Het maakt niet uit waar ik op ga vissen, het is de sport die je eraan beleefd, het onverwachte, en zeker de ontspanning. In de jaren door heb ik veel geleerd over wat de zee, en de Oosterschelde, te bieden heeft. Zo ben ik ook aan de kennis gekomen over haaien vangen, dit doe ik nu al weer een paar jaar en draag zo bij aan een doorlopend onderzoek. Die kennis die ik nu in huis heb wil ik graag delen met anderen, en ik ben blij als de mensen blij de boot verlaten. Ondertussen heb ik gladde haaien, ruwe haaien, maar en ook een hamerhaai gezien. Mooi toch? Daar doen we het voor.

Hoe ben je betrokken bij de Dutch Caribbean Shark Week (DCSW) hier in Nederland?
Met een aantal andere sportvisserij boten neem ik al langer deel aan een doorlopend onderzoek naar haaien in Nederlandse wateren (georganiseerd door Sportvisserij Nederland). Ik werd benaderd door Save Our Sharks NL om een trip te organiseren tijdens DCSW dit jaar en zo mensen de mogelijkheid te geven een haai te zien en bij te dragen aan een doorlopend onderzoek. Voor deze dag ben ik benaderd door Save Our Sharks NL om bij te dragen aan dit onderzoek. Ik neem ook deel aan de Shark-atag georganiseerd door Sportvisserij Nederland. Voor dit soort evenementen regel ik dan onder meer andere boten en aas om mee te vissen.

Waarom doe je mee met de haaienweek hier in Nederland?
De haai is een prachtig dier en het is nog boeiender als je weet waar je gevangen haai naartoe gaat. Welke afstand ze kunnen afleggen en hoe de groei van deze dieren is. Daarom doe ik ook de gevangen haaien ‘taggen’ (een merkje met uniek nummer geven), registreren, controleren en vervolgens terugzetten. Zo houden we een oogje op de status van de haai, en we hebben er dan ook al heel wat terug mogen zetten! Verder leer ik de mensen aan boord wat taggen is en waarom we het doen, om zo mensen bewust te maken van ons werk. Het is toch leuk om uit eigen ervaring te vertellen dat de haai die bij je aan boord is gevangen als allereerste is terug gevangen (zie http://quovadissportvisserij.nl).

Wat is je meest memorabele moment met een haai of rog?

Dat zullen we nooit weten. Het was bij Neeltje Jans, een mooie aanbeet en ik wil de haai of rog binnenhalen, maar die is op het laatste moment ontsnapt. Het is een sport dat je op het moment dat de slip giert en niet weet wat er aan de andere kant van de lijn zit, maar dat het er vervolgens wel met je lijn vandoor gaat.

Welke haaiensoort (roggen tellen ook mee natuurlijk!) staat er bovenaan je ‘bucket-list’? En waarom?
Ik vind elke haai of rog een pracht dier. Deze dieren zijn zo sterk en een en al spieren. Als ik programma’s van haaien zie zou ik die soorten erg graag in het echt willen zien.