Een interview met… Felix Petersma

Felix Petersma is een student Econometrie en dive master uit Amsterdam met een grote voorliefde voor de biologie van onderwaterleven en haaien. Felix speelde een grote rol bij de organisatie van Dutch Caribbean Shark Week in Nederland en is een goede vriend van de Save Our Sharks campagne.

Om te beginnen, vertel ons iets meer over jezelf!
Ik ben een 24-jarige student aan de UvA en de VU. Ik heb daar nu bijna mijn bachelor in economie afgerond, met veel extra vakken in programmeren en statistiek. Toen ik jong was, had ik een droom om zeebioloog te worden. Afgelopen zomer heb ik een divemaster stage gevolgd bij Scuba Junkie in Komodo National Park. Mijn liefde voor de oceaan is wel gebleven – ik heb altijd veel gedoken – maar deze zomer is het weer duidelijk geworden hoe gelukkig ik word van het leven rond de oceaan. Het is een wereld met een unieke balans en waar elk levend organisme een rol speelt. Het is alleen wel zo dat bepaalde diersoorten een grotere rol spelen dan anderen; haaien zijn hier een mooi voorbeeld van. Mijn instructeurs bij Scuba Junkie waren allen heel betrokken met het beschermen van haaien en hebben mij veel geleerd over essentiële rol die ze spelen in het ecosysteem onderwater. Toen ik terug was in Nederland ben ik me verder in haaien gaan verdiepen, waarbij ook steeds duidelijker werd hoe erg ze bedreigd worden.

Hoe ben je betrokken bij de Dutch Caribbean Shark Week hier in Nederland?
Ik ben bij Dutch Caribbean Shark Week 2017 uitgekomen door een mailtje te sturen waar eigenlijk in stond: “Ik wil graag helpen bij de DCSW 2017, wat kan ik doen?”. Na wat contact met de organisatie ging ik helpen met evenementen. Allereerst heb ik geholpen bij de organisatie van de opening van de Shark Week in de Ceuvel (Amsterdam). Hier hebben we iedereen die geïnteresseerd is in haaien te woord gestaan en is de film Sharkwater van Rob Stewart meerdere malen getoond geworden. Ook waren er, naast Save Our Sharks NL zelf, ook andere organisaties aanwezig die zich inzetten voor de bescherming van de haai.

Waarom doe je mee met Dutch Caribbean Shark Week hier in Nederland?
Ik ben van plan rond oktober naar de Filipijnen te gaan om daar onderzoek te gaan doen naar walvishaaien. Dit duurt alleen nog even en ik wilde toch iets gaan doen. Ik ben al gestopt met vis eten en ik minimaliseer mijn gebruik van plastic. Maar ik merkte dat een groot probleem met haaienbescherming is dat mensen 1) niet weten hoe belangrijk haaien zijn voor de oceanen en 2) weinig sympathie hebben voor haaien. Dat tweede komt voornamelijk door films als Jaws en het beeld dat er in het nieuws van haaien wordt gevormd. Om dit beeld te veranderen en meer bewustwording te creëren heb ik mij opgegeven als vrijwilliger voor de Shark Week.

Wat is je meest memorabele moment met een haai of rog?
Ik denk dat de eerste realisatie dat haaien niet de gevaarlijk, allesverslindende monsters zijn die je vaak in films ziet kwam toen ik met stierhaaien ging duiken in Mexico. Ik had misschien 25 duiken in mijn leven gedaan en als onderdeel van mijn Advanced Open Water stelde mijn instructeur voor om met stierhaaien te gaan duiken, want “ze zijn helemaal niet gevaarlijk, joh”. Dus de volgende dag gingen we naar een locatie waar ze vaak zaten en daalde we af naar 26 meter. Een aantal duikers had problemen met klaren, dus onze gids vertelde mijn buddy en mij om alvast naar beneden te gaan. Het was een vlakke zandbodem met redelijke stroming, maar we konden ons met onze

handen vasthaken in het zand. Redelijk zenuwachtig ‘lagen’ we daar te wachten tot de 2,5 tot 3 meter lange stierhaaien ons kwamen opzoeken. En jawel hoor, daar kwamen ze. Eerst een, daarna twee, en op het hoogtepunt zelfs zes tegelijk. De rest van de groep was nu ook beneden en we wisten niet wat ons overkwam. Deze dieren, die stuk voor stuk ons zonder problemen allemaal nare dingen konden aandoen, deden helemaal niks. Ze zwommen om en over ons heen, naar ons toe en weer van ons af. Dit waren geen hersenloze moordmachines, maar nieuwsgierige dieren die op ons geluid af waren gekomen. Ik heb daarna nog meerdere malen interacties gehad met haaien, meestal witpunt- en zwartpuntrifhaaien, maar zelfs het zwemmen met een walvishaai heeft deze ervaring in Mexico niet overtroffen. 

Welke haaiensoort (roggen tellen ook mee natuurlijk!) staat er bovenaan je ‘bucket list’? En waarom?
Ik denk dat het zwemmen in een school hamerhaaien toch wel bovenaan staat. Dat lijkt me echt een onbeschrijfelijke ervaring. Maar ook het zwemmen met een witte haai en met een voshaai staan hoog op de lijst.