Petitie voor bescherming van haaien in hele Koninkrijk van start

Vandaag lanceert Save Our Sharks een petitie waarin wordt opgeroepen tot betere bescherming van haaien in alle zeeën die onder Nederlandse, Curaçaose, Arubaanse en Sint Maartense invloed vallen. Wereldwijd worden haaien bedreigd door overbevissing en vernietiging van hun leefomgeving. Door het tekenen van de petitie kan iedereen zijn stem laten horen aan de verantwoordelijke politici, zoals in Nederland staatssecretaris Martijn van Dam en hen aansporen onze haaien te beschermen. In de petitie wordt gevraagd om invoering van concrete beschermingsmaatregelen, een verbod op het ontvinnen van haaien op Saba, St. Eustatius, Aruba en Curaçao en betere internationale afspraken voor het behoud van haaien in de hele Cariben.

Irene Kingma, coordinator van Save Our Sharks Nederland: “Haaien zijn niet eng of gevaarlijk, maar vervullen als roofdier juist een essentiële rol om de zee gezond te houden. Helaas wordt wereldwijd 25% van alle haaiensoorten met uitsterven bedreigd. We vragen nu aan alle inwoners van het Koninkrijk om zich sterk te maken voor de bescherming van deze bijzondere dieren.

Ook rond Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten is het aantal haaien de afgelopen jaren afgenomen. Voor het gezond houden van koraalriffen en het op peil houden van de visstand zijn haaien van onschatbare waarde. Ook zijn ze voor de eilanden van groot economisch belang: duiktoeristen komen liefst naar plekken waar ze haaien kunnen zien.”

De petitie zal in de week van 18-26 juni, tijdens de Dutch Caribbean Shark Week, aan staatssecretaris Van Dam worden overhandigd. Tijdens deze week worden zowel in Nederland, als op de zes Caribische eilanden activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor haaien en hun belang voor de oceanen.

De petitie kan hier getekend worden